Alvásproblémák sokféle arca: Alvászavarok változatos típusai

A világon jelenleg több, mint 50 millió ember küzd az alvászavar valamely típusával.

Rengeteg embernek megnehezíti az életét az alvászavarok típusai, meg sincs rá egy univerzális megoldás, ugyanis egyszerre lehet betegség vagy tünet, ez pedig jóval megnehezíti a kezelését.

Ebben a cikkben az alvászavarok típusainak pszichológiai eredetéről árulok el nektek elengedhetetlen információkat. Alapvetően fontos megismerkedni a különböző típusaival, hiszen az alvászavar sokkal összetettebb, annál amennyire látszik. Három főbb típus csoportjáról fogok részletesebben írni nektek, amikkel nem árt tisztában lenni.

Inszomni, mint az alvászavar egyik típusa

Inszomnia, mint alvászavar típus

Sokaknak ismerős lehet ez a kifejezés, az inszomnia, mint álmatlanság. Sokaknak van rémálma, vagyis örülnének, ha csak álmodnák azt. Azonban sajnos ez egy valós típusa az alvászavarnak még pedig az álmatlanság, de ide sorolandó az alváselégtelenség is.

Hiperszomnia, mint alvászavar típusa

Ez az álmatlanság típus a nappali aluszékonyságot takarja, melyet sok a külső tényezői faktor befolyásol. Példát említve az éjszakai műszakok által felborított bioritmus, ami ennek a nem kívánatos alvászavar típus kialakulásában segít.

Paraszomnia, mint alvászavar típusai

A nevéből is adódik nem csak kellemetlen, de sokszor ijesztő is megtapasztalni ezt az alvászavar típust, ide tartoznak az éjszakai felriadások, az éjszakai bevizelés és az alvajárás is.

Személy szerint nekem is volt időszakom amikor észrevehetően alvászavarral küzdöttem, és jelenleg is gyanítom, hogy még mindig beleszól az életembe.

Gyermekkoromban nehezen aludtam el, ezt pedig tovább nehezítette a szülői nyomás, hogy mégpedig ekkor és ekkor lefekvés van.

Vélem feltételezni, hogy ennek a stressznek hatására tapasztalták nálam, hogy időnként alva jártam, amire természetesen én semennyire nem emlékeztem, viszont a rémálmokra annál inkább, amik végig kísérték gyermekkoromat.

A gyermekkori alvászavar gyakoribb, mint gondolnánk

A napközben végzett tevékenységeink hatással vannak ránk álmunkban is, ezért sokan nem tudják honnan eredeztethetőek az alvásproblémáik, pedig az esetek felében a stressz áll a háttérben az alvászavarok típusai mögött, amit az agyunk alvás közben dolgoz fel.

Az aznapi stressz és szorongás mennyisége egészen új szintre emelheti a zavarokat, ezt pedig tapasztalatból tudom, de még az új helyszínek és ingerek is nagy hatással vannak alvásunkra.

Nekem egy-egy keményen ledolgozott nap után például nem a jól megérdemelt alvás járt, hanem helyette többször is felriadtam irracionális és fura álmaim miatt. Amik olyan valódinak tűntek, hogy még felkelés után is láttam őket néhány másodpercig.

Alvászavarok típusainak Kezelése

Amennyiben más betegség tünete, úgy az alapbetegség kezelésével megszűnik. Viszont, ha pszichológiai eredetű abban az esetben máshol kell keresnünk a megoldást.

Sok esetben gyógyszeres kezelést ajánlanak az orvosok.

Vannak, akiknek egyszerű relaxációs gyakorlatok is segítenek az alvászavar típusain, a legfontosabb viszont, hogy csökkentsük a minket ért napközbeni stresszt.

Egyes kutatások szerint a képernyő előtt töltött idő közvetlen lefekvés előtt sokban befolyásolja az alvásunkat, ezért érdemes ezt minimalizálni.

Néhány pszichiátriai betegség is okozhatnak alvászavart.

például depresszió, skizofrénia, pánikbetegség vagy bipoláris hangulatzavar, ezek viszont szélsőséges esetek.

Viszont a különböző betegségek együttes megléte súlyosbíthatja az alvászavarokat.