Pirománia: mi a jelentése?  Ne hagyd égni a lelked

A piromániát mindenki ismeri, legfőképp filmekből vagy horror történetekből, akik viszont nem hallottak róla: a pirománia jelentése egy impulzuskontroll-zavar, mely során az érintett erős vágyat érez tüzet gyújtani. 

A folyamat nem bonyolult, és általában egyedül, félrevonulva csinálják a gyújtogatást. 

A piromániás embereknek nem célja a rongálás és a testi épség károsítása, ezek csupán szerencsétlen végkimenetelek. 

A statisztikák szerint a piromániával élők körében az esetek túlnyomó többségében férfiak találhatók. Az arány lehet közel 9:1 a férfiak javára.

A beteg szereti nézni a lángot is.

Ez egy veszélyes rendellenesség a pirománia

Mivel a piromániás egyén egyre kockázatvállalóbb és egyre nagyobb tüzeket szeretne gyújtani. Az ilyen ember leginkább közveszélyes, mivel a saját testi épségére általában figyel, viszont akaratlanul anyagi és testi kárt okozhat másoknak. 

Szerencsére nem sok embert érint, kevesebb mint a társadalom egy százaléka piromániás. 

A gyújtogatásnak jogi következményei is lehetnek, például: büntetőeljárás, börtönbüntetés, pénzbírság. 

Néhány ország jogrendszere elismeri a piromániát egy olyan mentális zavarként, amely alapján az elkövetőket inkább kezelésre, mint büntetésre irányítják. Ez általában azt jelenti, hogy a pirománia esetében az elkövetőket pszichiátriai kezelésre irányítják, hogy segítsék őket az impulzusok kontrollálásában és a tüzesetek megelőzésében. 

Lelki okai vannak a betegségnek

Mi az indíttatása az ilyen embernek? Lelki okai a piromániának

A piromániás embereket egyedül a vágy hajtja, ezért mindig végig nézik az égést és a lángokat. Tudományosan nem megállapítottak az okok, de a piromániás ember örömöt és kielégülést érez lelkileg a tűz láttán, ezért gyújtogat dolgokat. 

A piromániában szenvedők általában más lelki betegséget is hordoznak például szorongás vagy depresszió, és az ezek által gerjesztett stresszt vezetik le a gyújtogatás során. 

Az elkövetőknek gyakran nincs egyértelmű oka vagy célja, és olyan objektumokat vagy helyeket választanak, amelyek a pillanatnyi impulzusokat elégítik ki. Az impulzív tűzgyújtásának nincs logikus vagy racionális oka csak lelki okai, úgy mint a kleptománia esetén.

Gyógymódok a piromániára 

Legfőképp fiataloknál fordul elő ez a rendellenesség, ezért a legfontosabb a megelőzés és korai észrevétel, majd a beszélgetés. A gyerekek sokszor nem tudják milyen veszélyekkel járhat ez, ezért a felvilágosítás után nagy esély van rá, hogy logikus okokból abbahagyja ezt a vágyát. 

Gyógyszeres kezelést is javasolnak, mivel segíthetnek a szorongás vagy a túlzott izgalmi szint kezelésében.

Nagyon fontos, hogy megértéssel kezeljük ezt a komplex és ritka pszichiátriai zavart, és segítsünk nekik legyőzni ezt a kényszer, hogy megfelelően beilleszkedhessenek a társadalomba. Fontos hangsúlyozni, hogy a piromániát nem szabad romantizálni vagy elősegíteni. Ez egy súlyos mentális zavar, és a kezelés fontos ahhoz, hogy segítséget nyújtson az érintetteknek.