Kiköltözni Hollandiába lakni – Az előkészületek

Valószínűleg azért jutottál ide, mert elgondolkodtál azon, hogy milyen az élet Hollandiában, és ki szeretnél költözni. Ebben fogok tudni segíteni neked.

A legfontosabb tudnivalók:

  • Elegendő vésztartalék nélkül semmiképp se költözz ki külföldre.
  • Olyan nyelvű iratot amelyet nem értesz, ne írj alá.
  • Pénz értékesítőnek csak alapos megfontolás, tájékozódás után adj.
  • Ne add ki kezedből az érvényes úti okmányt.
  • Csak érvényes és részletes munkaszerződés birtokában költözz ki, és csak akkor, ha lehetőleg személyesen is megbizonyosodtál arról, hogy az okmányban foglaltak megfelelnek a valóságnak!
Hollandiai házról kép, ami virágokkal van körülvéve.
Hollandiai házról kép, ami virágokkal van körülvéve.

Kiköltözéshez Okmányok

Hollandiában élni és dolgozni tudj először is ellenőrizd az okmányaid érvényességét. Érdemes őket meghosszabbítani, ha közel járnak a lejárathoz. Szükséged lesz Útlevélre, személyire, jogosítványra, Eu-s egészségügyi kártyára, az összes iskolai végzettséget igazoló dokumentumra, és háziállatod papírjaira a kiköltözéshez. A házassági igazolás is nagyon fontos. Hitelesíteni és megújítani kell, ha régebbi típusú.

El kell döntened, hogy meddig maradsz. Négy hónapnál rövidebb ideig szeretnél kiköltözni, akkor ideiglenes lakosként kell bejelentkezni, ha hosszabb ideig akkor állandó lakosként a helyi önkormányzatnál. Akkor, ha elkéstél a bejelentéssel 325 Eurót is ki kell fizetni. Miután bejelentkeztél kapsz egy BSN számot munkavállaláshoz, bankszámlanyitáshoz, háziorvoshoz vagy a kórházba, gyermeked iskolába íratásához. A bejelentkezés ingyenes.

Mit vigyél magaddal a városházára?

• Családod minden tagja érvényes útlevelét vagy személyazonosító okmányát. 

• A lakás bérleti vagy adásvételi szerződését. 

• Fontos okmányokat hazádból, például születési anyakönyvi kivonatot vagy házassági anyakönyvi kivonatot.

Kötelező betegbiztosítást kötnöd. Még akkor is, ha itthon már van betegbiztosításod. Ha nem kötsz, büntetést kapsz.

Kiköltözéshez nyelvtudás

Ha már kiköltöztél, de hosszú távon szeretnél maradni, érdemes megtanulni egy idegen nyelvet. Fontos tudni, hogy ők angolul, hollandul , sokan németül és franciául is beszélnek. Ha egy nyelvet se tudsz, akkor tanulj meg hollandul. Hidd el sokkal barátságosabban fognak hozzád állni ha tudsz a nyelvükön beszélni.

Kiköltözésnél ügyintézés

Szükséges a Digid kód is. Menj a www.digid.nl weboldalra. Add meg személyes adataidat, jelszót és kérj sms ellenőrzést. A kód segítségével fogod tudni egyszerűen intézni az adminisztrációs ügyeket, ha nem tudsz idegen nyelven akkor számodra ez lesz a legegyszerűbb megoldás. Benyújthatsz adóbevallást, kérhetsz lakbér pótlékot (huurtoeslag), időpontot a kórházban, vagy a kommunális adó elengedését. A DigiD kódot csak állandó vagy ideiglenes hollandiai lakosként kérhetsz.

A lakásbérlés áráról az alábbi linken olvashatsz: