Korlátok nélkül mozogni: Ismerd fel az ízületi gyulladást!

Ízületi gyulladás esetén bármilyen ízületünk begyulladhat. Az ízületeink kapcsolják össze a csontokat és segítik a csontok mozgását.

Az ízületek végét porcok borítják.

Legnagyobb és legbonyolultabb izületünk a térdünk.

A fájdalom több helyen is jelentkezhet egyszerre, ami fájdalommal, duzzanattal, pirossággal, melegséggel jár. Nőket férfiakat egyaránt érint, idősebb korban jobban előfordul

Gyulladás oka lehet a sport is, mint a futás

Ízületi gyulladás okai

Az ízületi gyulladás oka, hogy a csont végén található ízületi tokban található ízületi folyadék felszaporodik, az ízületi tok pedig begyullad.

Az ízületi tok gyulladása miatt szaporodik fel a folyadék is. Amikor a folyadék elkezdi nyomni az ízületi tokot, akkor lesz fájdalmunk.

Ha az ízületi gyulladás hosszú ideje fennálló, pár hét is idetartozik, akkor beszélhetünk krónikus gyulladásról. Okozhatja fertőzés, de baktérium is. Oka lehet rheumatoid arthritis, köszvény, pikkelysömör, porcok kopása, degeneratív ízületi gyulladás. 

A köszvény leggyakrabban férfiakat érint, magas húgysavszint okozza. Ez a gyulladás fajta bárhol kialakulhat.

A pikkelysömör esetén az átlagosnál gyorsabban újul meg a bőrünk. A pikkelysömör gyakori betegség, az emberek 2%-át érinti hazánkban.

A porckopás leggyakoribb okai közé tartozik a sportolás, a térdnek a porckopásában jelentős szerepe van a gyakori futásnak.

A túlsúlynak is jelentős szerepe van a porckopásban, ízületeink nehezen tudják a túlsúlyt elviselni, egy idő után kifáradnak. Megelőzés miatt fontos leadni a kilókat.

Hormonzavar és ásványi anyag lerakódása is okozhatja a porckopást.

A porckopása is több ízületben jelentkezhet.

Kezelése orálisan szedhető gyógyszerekkel történik leginkább

A fájdalom Kezelése

Fontos elkerülni a fizikai munkát és az edzést is abba kell hagyni míg rendbe jövünk.

Orálisan szedhető gyógyszerek közé tartoznak a gyulladáscsökkentők, antibiotikumok, de krémekkel, gélekkel is enyhíthetjük a fájdalmunkat.

Közepes panaszok esetén egyéb gyógyszereket is fel szoktak írni az orvosok, de ezek gyakori mellékhatásokkal járnak, leginkább gyomorpanaszokkal.

Súlyos esetekben viszont szteroidot adnak az orvosok. A szteroid hosszú távú nagy mennyiségű szedése után mellékhatások jelentkeznek.