A probiotikumok hogy tudják beindítani az edzést?

probiotikumok és egészséges alak

Járjuk körbe a probiotikumok világát!

A probiotikumok nagyon fontosak számunkra. Sokan közülünk ezt nem tudatosítják, de a bél mikroflórája nemcsak emésztésünkhöz, hanem teljes egészségi állapotunk szempontjából fontos.

Az orvosi szakon a bélnyálkahártyát a „fertőzés elleni védőhatárnak“ nevezik. Más szóval, ha megsérül, akkor a fertőzés testben való elterjedésének következményei nagyon súlyosak, sok esetben még végzetesek is lehetnek.

Ezért a belekről alaposan kell gondoskodni, éspedig kívülről, belülről egyaránt. És ezzel nem a bélzuhanyokra és más hasonló kitalálásokra gondoltunk, amelyek több kárt okoznak, mint hasznot. Ez a cikk egy olyan hiteles dologgal foglalkozik, konkrétan a probiotikumokkal, melyek pozitív hatását életkortól és életmódtól függetlenül bárki értékelni fogja. 

A vastagbélben körülbelül 400 fajta baktérium található. A jótékony baktériumok savasítják a béltartalmat, megakadályozzák a kórokozók képződését és a káros baktériumok működését, megakadályozzák a nitrátok nitritekké történő átalakulását és részt vesznek némely B-komlex vitamin és K-vitamin képződésében.

Probiotikumok és normál bélflóra

A normál bél mikroflóra része a védekezési mechanizmusnak, amely a kórokozó baktériumok tapadását akadályozza meg a bélnyálkahártyán, részt vesz a káros baktériumokat elpusztító vegyületek képződésében és elfogyasztja a rossz baktériumok növekedéséhez szükséges  tápanyagokat.

A mikroflóra szintén fontos a zsírsavak emésztésében és a káros anyagok eltávolításában a szervezetből. 

Probiotikumoknak azokat a baktériumokat nevezzük, melyek hatással vannak a vastagbél mikroflórájának összetételére, és ez által az ember egészségi állapotára – probiotikus tulajdonságokkal rendelkeznek.

Minden eddig ismert probiotikus hatású baktérium az úgyn. tejsavbaktériumok csoportjába tartozik.

Az élelmiszeripar, illetve a gyógyszeripar szükségleteihez azonban csak néhány törzset (Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus) használnak. A bél probiotikus mikroorganizmusokkal történő kolonizációja csak átmeneti – a fogyasztásukat követő napok vagy hetek folyamán számuk fokozatosan csökken.

A probiotikumoknak meg kell felelniük a következő követelményeknek: 

 • nem lehetnek kórokozók
 • eléggé ellenállóknak kell lenniük, hogy ne pusztuljanak el, vagy ne gyengüljenek le áthaladáskor az emésztőrendszeren vagy technológiai feldolgozás során 
 • életképesnek kell maradniuk az adott élelmiszer teljes fogyaszthatósági ideje alatt 
 • tapadniuk kell a bélhámsejthez és tovább növekedni 
 • kimutatható pozitív hatással kell rendelkezniük az egészségi állapotra 

A probiotikumok javítják a bél mikroflóra összetételét, és ezzel pozitívan befolyásolhatják az immunrendszer működését:

 • hasmenéses megbetegedések és húgyúti fertőzések megelőzésével vagy a betegség enyhébb lefolyásával 
 • a vastagbélrák kockázatának csökkentésével (a mérgező anyagokat termelő káros mikrobák számának csökkentésével) 
 • a koleszterin felszívódásának csökkentésével, ezáltal csökkentve mennyiségét a vérben
 • az ásványi anyagok, különösen a kalcium és magnézium felszívódásának javításával (a savtermelés növelésével és ez által a belek pH-értékének csökkentésével) 
 • a kardiovaszkuláris megbetegedések, az irritábilis bél szindróma, a Crohn-kór, a fekélyes vastagbélgyulladás, elhízás vagy diabetes (cukorbetegség) kockázatának csökkentésével
 • a laktóz-tolerancia növelésével azoknál az embereknél, akik laktóz-intoleranciában szenvednek
 • az izomkárosodás csökkentésével és az izomregeneráció felgyorsításával

A probiotikus kultúrákat ma már rendszeresen hozzáadják a savanyú tejtermékekhez, sajtokhoz, az erjesztett hústermékekhez, sőt még a kekszek és ostyák töltelékeihez is. Megtalálhatjuk a savanyú káposztában, kimchiben (koreai étel erjesztett zöldséggel) vagy a kombuchában (teagomba) is. 

A probiotikumokkal összefüggően meg kell említeni a prebiotikumok és szimbiotikumok fogalmakat is. 

A prebiotikumok a vékonybélben nem megemésztett anyagok, melyek a vastagbélbe kerülve a probiotikus baktériumoknak szolgálnak táplálékként, és ezzel támogatják növekedésüket. Ezen kívül javítják az ásványok felszívódását, és ezzel a csontsűrűséget; növelik az inzulinérzékenységet; növelik a jóllakottság érzést és csökkentik az étvágyat; támogatják a kiegyensúlyozott testtömeg értékeket.

A prebiotikumok természetesen előfordulnak például a gyökérzöldségekben, chia magokban, diófélékben, cikóriában vagy articsókában. Az anyatejben prebiotikumok találhatók, a laktóz és zsírok után a harmadik leggyakoribb összetevő.

A legismertebb prebiotikumok közé tartozik az inulin, oligofruktóz, galaktooligoszacharidok és a laktulóz. 

A szimbiotikumok a probiotikumok és prebiotikumok kombinációi, miközben a két komponens kölcsönös együttes hatása elvárt. Szimbiotikus ételre példa a joghurt, amely bifidobaktériumokat és oligofruktózt is tartalmaz. 

Ha azon gondolkodsz, hogy melyik probiotikus táplálékkiegészítőt válaszd, akkor széles spektrumú kínálat áll rendelkezésedre.

Az egyes kiegészítők eltérőek úgy a bennük levő baktériumok fajtájában, mint a baktériumok mennyiségében. Az ajánlott napi adag 2 – 20 gramm probiotikum. A végső mennyiség attól függ, hogy tested mennyire képes elviselni őket.

Ne feledd, hogy a probiotikumok, hasonlóan a rostokhoz, az élelem nem megemészthető elemeihez tartoznak. Túlságosan magas probiotikum adag felfúvódásérzetet okozhat, ezért alacsonyabb adaggal kezd és fokozatosan növeld. 

Forrás: https://www.namaximum.hu/hogy-tudjak-a-probiotikumok-beinditani-az-edzest/