Felfázás tünetei

A felfázás tünetei nőknél gyakrabban megjelennek, a felfázást másként húgyúti fertőzésnek hívjuk. Ez a rendkívül gyakori betegség a férfiakat kevésbé érinti. A felfázás tüneteit az okozza, hogy baktérium kerül a húgycsőbe és ez okozza a fájdalmat.

A felfázás leggyakoribb tünete a vizelési inger

A felfázás tünetei közé tartozik az állandó vizelési inger, ami akkor se enyhül, ha wc-re megyünk. A vizeletürítés lehet fájdalmas is. A felfázás tünetei közé tartozik a fájdalmas, szúró, égő és csípő érzés. A húgyhólyag belsejét borító nyálkahártyát irritáló baktériumok okozzák a felfázás tüneteit. A húgyhólyag kellemetlen tüneteit jellemzi még, hogy hiába megyünk wc-re, akkor is vizelési ingerünk van, mintha teljesen tele lenne a hólyagunk, ez a kellemetlen tünet nagyon nehézzé teheti a napokat. A felfázás tünetei közé tartozik a vizelet megváltozása, erősebb színű lesz, szaga szúrósabb lesz, vér is előfordulhat benne. A felfázás tünetei súlyosbodhatnak, nőknél alhasi fájdalommal, alhasi görcsökkel járhat, a férfiaknál a fájdalmat inkább a végbél irányában lehet érezni. A felfázás tünetei közé tartozhat még, hogy a felfázás a veséket is érintheti. Ha a vesére is kiterjedt a fertőzés, akkor lázat, hányinger, hányást, rossz közérzetet, gyengeséget tapasztalhatunk.

A leggyakoribb tünet a vizelési inger

További tünetei a felfázásnak

A felfázás tünetei a közhiedelemmel nem a hideg okozza, vagyis, ha valaki lengén öltözködik, vagy hideg padon üldögél, nem okozhatja közvetlen a felfázást. A felfázást csakis a húgycsőbe került baktériumok okozhatják. A hidegebb időszakoknak maximum annyi köze lehet a felfázás tüneteinek kialakulásához, hogy sokkal kevesebbet iszunk, ezért a pangó vizeletben könnyebben elszaporodnak a baktériumok.

Az urzinol csökkenti a tüneteket

Felfázás Tüneteinek csökkentése

A felfázás tüneteit jelentősen csökkenti ha sok vizet iszunk. A különböző gyógynövények is segíthetnek rajtunk, mint a tőzegáfonya és medveszőlő. A különféle terápiák és hüvelykúpok is képesek csökkenteni a felfázás tüneteit. Antibiotikumos kezelésről is szó lehet.A felfázás kezelésére érdemes orvost felkeresni, nők esetében nőgyógyászt, férfiak esetében pedig urológust. Nőknél okozhat felfázást a hüvelygyulladás. Nők esetében a baktérium úgy kerül be a húgycsőbe, hogy tangát hordanak, szexuális aktussal és rossz higiéniával.

Részletesen a baktériumról, ami a felfázást okozza itt olvashatsz: https://hu.wikipedia.org/wiki/Escherichia_coli