Escigen: Amit tudni kell a gyógyszerről

Escigen milyen gyógyszer?

Az Escigen egy receptköteles gyógyszer, amelyet elsősorban depresszió kezelésére használnak. Az SSRI (szelektív szerotonin visszavételt gátló) osztályba tartozik, melynek célja, hogy növelje a szerotonin szintjét az agyban, ezáltal csökkentve a depresszió tüneteit. Az Escigen hatóanyaga az escitalopram, ami egy erőteljes antidepresszáns.

Escigen – Mire jó?

A gyógyszer fő felhasználása a depresszió kezelése. Azonban nem csak erre használják – szorongásos zavarok, pánikzavar és obszesszív-kompulzív rendellenesség (OCD) kezelésére is alkalmazható. Ezen felül néhány orvos előírja generalizált szorongásos rendellenességben szenvedő betegeknek is. Tehát az Escigen mire jó? Röviden összefoglalva: segít helyreállítani az agy szerotonin egyensúlyát, ezzel csökkentve a depressziós és szorongásos tüneteket.

Escigen: Amit tudni kell a gyógyszerről

Adagolása és mellékhatások

Az Escigen adagolása egyénileg változik, attól függően, hogy a beteg milyen állapotban van és hogyan reagál a kezelésre. Általánosságban azonban a kezdő adag 10 mg naponta, ami szükség esetén növelhető. Mindig kövesse orvosa utasításait az adagolással kapcsolatban. Az Escigen mellékhatások közé tartozik a fejfájás, álmatlanság, szájszárazság és émelygés. Ezek általában enyhék és elmúlnak néhány nap alatt, de ha tartósak vagy súlyosak, keresse fel orvosát.

Itt van néhány a leggyakoribb mellékhatások közül:

 1. Fejfájás
 2. Fáradtság
 3. Álmatlanság vagy túlzott alvásigény
 4. Szorongás
 5. Émelygés vagy gyomorpanaszok
 6. Szájszárazság
 7. Szexuális diszfunkció, beleértve a csökkent libidót, az orgazmus elérésének nehézségeit
 8. Súlyváltozások

Escigen és alkohol

Nem ajánlott az Escigen és alkohol egyidejű fogyasztása. Az alkohol fokozhatja az Escigen mellékhatásait, például a szédülést, álmosságot vagy nehézkes gondolkodást. Ráadásul az alkohol maga is depressziót okozhat, ami tovább ronthatja a beteg állapotát.

Az alkoholnak számos káros hatása lehet a gyógyszer melletti fogyasztás esetén, ami az alábbi problémákat okozhatja:

 1. Kölcsönhatások: Az alkohol kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel, ami megváltoztathatja a gyógyszerek hatását, fokozhatja a mellékhatásokat vagy új, káros mellékhatásokat eredményezhet.
 2. Májkárosodás: Az alkohol és a gyógyszerek egyidejű használata növelheti a májkárosodás kockázatát, mivel mindkettő metabolizálódik a májban, ami fokozott terhelést jelenthet erre a szervre.
 3. Mentális állapot változásai: Az alkohol képes befolyásolni a mentális állapotot, súlyosbíthatja a depressziót, a szorongást és egyéb mentális egészségi állapotokat, különösen ha a személy antidepresszánsokat vagy szorongásoldó gyógyszereket szed. Az alkohol maga is depresszív hatású, ami csökkentheti a szerotonin és más boldogsághormonok szintjét az agyban, ellentétesen hatva az antidepresszánsok céljával, amelyek javítani próbálják a hangulatot.
 4. Fokozott mellékhatások: Az alkohol növelheti a gyógyszerek mellékhatásait, mint az álmosság, szédülés, lassú reakcióidő, ami balesetveszélyessé teheti a vezetést és egyéb gépek kezelését.

Vélemények az Escigenről

Az Escigen vélemények nagyon változóak. Sok beteg arról számolt be, hogy az Escigen segített nekik visszanyerni életminőségüket a depresszió és szorongás tüneteinek csökkentésével. Mások azonban a gyógyszer mellékhatásait említik, mint például fáradtság vagy étvágytalanság. Fontos megjegyezni, hogy mindenki másképp reagál a gyógyszerekre, ezért mindig beszéljen orvosával a lehetőségekről és kockázatokról.