Citromfű levél tea mellékhatása

A citromfű levél teának sajnos vannak mellékhatásai is. Ez lehet allergiás reakció, megnövekedett amiláz szint, megnövekedett bilirubinszint és Toxikus alveolitis.

A citromfű levél tea allergiás mellékhatása

A citromfű levél tea allergiás reakció mellékhatása külsőleges alkalmazáskor szokott megjelenni. Ez bőrkiütésként jelenik meg, ha allergiásak vagyunk. Védekezni az allergiás reakció ellen csak úgy lehet, ha nem használjuk külsőlegesen. A kontakt allergia nem egyenlő azzal, hogy teaként nem ihatjuk a citromfüvet. A gyógytea fogyasztása alatt jelentkező allergiás reakció nagyon ritka, de mégis előfordulhat. Tünetei közé tartozik a köhögés, orrdugulás, orrfolyás és a légszomj.

Megnövekedett amiláz szint mellékhatása

A citromfű levél tea vízhajtó hatása lévén megnövekedett amiláz szintet is okozhat mellékhatásként. Az amiláz az összetett cukrok lebontásában játszik szerepet. A nagy mennyiségű keményítőt, de kevés cukrot tartalmazó ételeket, mint például a rizs és a burgonya cukorrá bontja, ezért ezek édes ízt kapnak. Az amiláz emelkedett szintje akut hasnyálmirigy gyulladást okoz. A hasnyálmirigy gyulladás egy felhasi fájdalom, ami hátba, mellkasba és alhasba is kisugározhat.

Megnövekedett bilirubinszint mellékhatása

A citromfű levél mellékhatása a megnövekedett bilirubinszint is. A megfelelő bilirubinszint esetén megfelelően működik a májunk. Ha a szintje meghalad egy kritikus értéket, a magas bilirubinszint károsító hatással is lehet a fejlődő idegrendszerre, egy várandós nő gyermekénél.

A citromfű levél tea toxikus alveolitis mellékhatása

Mellékhatása még a citromfű teának a Toxikus alveolitis. Ennek tünetei közé tartozik a gyengeség érzése, súlycsökkenés, fájdalom a mellkas területén, hőemelkedés és a légszomj. Ezek a tünetek az influenzához hasonlóak. Megelőzése az allergén anyag (citromfű) elkerülése.

Citromfű levél tea zöld levele.
Citromfű levél tea zöld levele.

A toxikus alveolitisről akkor beszélnek, ha a mérgező vegyi anyagok tüdőbe történő közvetlen hatása miatt betegség alakul ki. Leggyakrabban a betegség bizonyos gyógyszerek, különösen immunszuppresszánsok, szulfonamidok bevitelével társul. A klór, a cink, valamint az ammónia és a talkum mérgező vegyületei provokálhatják a tüdő hólyagocskákat.

A citromfű, az illóolajának a belégzésével jut a légzőrendszerbe. Azonban a vérárammal együtt bejuthatnak a tüdőbe. A gyulladásos folyamat gyakran krónikussá válik, ami kóros elváltozásokhoz vezet az tüdőhólyagocskákban. Ebben az esetben fontos meghatározni a toxin természetét, és korlátozni a vele való érintkezést.

De a citromfű levél teának jó hatásai is vannak.

További tudnivalókat szerezhetsz a citromfű levél teáról az alábbi linken keresztül: https://sylvian.hu/citromfu-tea-mellekhatasa/