A szorongás kezelési lehetőségei

A szorongás kezelése többféle megközelítést és technikát magába foglaló terület. A gyógyszeres terápia, az életmódbeli változtatásokra irányuló tanácsadás, a pszichoterápia vagy a kognitív viselkedésterápia mind eszközök, amiknek az elsődleges célja a páciens életminőségének jelentős javulása, a tünetek részleges vagy teljes megszűnése. Nézzük meg a lehetőségeket kicsit közelebbről!

1. Gyógyszeres megközelítés

Ez a klasszikus, tradicionális irány, ami jó darabig meghatározta a szorongás kezelésének protokollját. Napjainkban a jelentősége egyre inkább csökken. Ez a módszer nem egyszer a anxiolitikumok, azaz szorongáscsökkentők, mint például a benzodiazepinek, valamint az antidepresszánsok, különösen a szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI) alkalmazását jelenti. Ezek a medicinák ugyan hozzájárulhatnak a tünetek intenzitásának mérséklődéséhez, de hosszú távon mellékhatások, sőt addikció is jelentkezhet.

2. Életmódot érintő tanácsadás

A rendszeres testmozgás, mely olyan tevékenységet jelent, amit az illető tényleg élvez, tehát nemcsak egy önmagára erőltetett kényszer, a kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés, valamint az eltérő stresszkezelési metódusok, mint például légzésgyakorlatok, jóga, meditáció egytől egyig hozzájárulhatnak a szorongás egyrészt enyhítéséhez, másrészt javíthatják a páciens általános közérzetét, ami már önmagában szorongást oldó tényező.

3. Pszichoterápiás irány és szorongás

A pszichoterápiás módszerek, különös tekintettel a beszélgetésen alapuló terápiákra legnagyobb előnye, hogy a beteg aktív résztvevőjévé válhat a megértési folyamatnak. Először is ugyanis fontos, hogy az érintett fél ne csak elszenvedője legyen a szorongásának, hanem mintegy megértője, azaz értelmezője is. A tudatos megértés segíthet az elfogadás kialakulásában, ami a habitus megváltozásához is vezethet. A pszichológus bizalmas és biztonságos környezetet garantál a beteg számára, ahol a páciens megnyílhat, ezáltal a gondolatok, valamint felmerülő érzelmek közös feldolgozása kezdődhet el.

szorongás és depresszió egy magányos lányon
szorongás és depresszió egy magányos lányon

4. Kognitív viselkedésterápia (KVT) és szorongás

Az egyik leghatékonyabb pszichoterápiás jellegű terápia, ami nagyban támogathatja a betegek szemléletformálását, megértését, megengedését, végül pedig állapotváltozását.

A szorongás tulajdonképpen félelem a félelemtől, mert a legtöbbször abszolút irracionális gondolati minták állnak a háttérben, amik bár köszönő viszonyban sincsenek a valósággal, ettől még a betegekből elképesztő mértékű rettegést, lappangó félelmet válthat ki.

Ezek a negatív gondolatmenetek folyamatosan táplálják a szorongást, ami így újra és újra erőre kap. A KVT során a páciensek előbb felismerik ezeket a mintáikat. A megismerés elengedhetetlen a sikerhez, lévén csak ezek után következhetnek a gyakorlati lépések.

kognitív viselkedésterápia gyakorlatias, problémaorientált, de megoldásközpontú megközelítést kínál. A terápia folyamán az érintettek elsajátítják annak a képességét, hogy miként ismerhetik fel a szorongást generáló szituációkat, valamint hogyan kérdőjelezhetik meg a szorongást kiváltó gondolataikat. Így alakítható ki lépésről lépésre egy egészséges viselkedési válasz.

A KVT többnyire rövid távú kezelésnek számít, ami egy adott célra összpontosít. A terápia mindennek tetejében bizonyítottan hatékony segítőtárs a szorongás kezelésében, s nem pusztán annyi időre, míg maguk az ülések tartanak, hanem mindaddig, míg a betegek alkalmazzák a terápia során elsajátított gyakorlati eszközöket.

A szorongásba sem beletörni, sem beletörődni nem kell?

Nem! Sokan szégyellik bevallani, hogy állandó bennük a nyomasztó érzés, sokan tagadják, sokan pedig belefásulnak mindebbe, de egyik sem jó megküzdési stratégia. Ahogy azt fentebb megmutattuk, megoldás létezik, viszont ehhez nélkülözhetetlen megtenni az első, bizonytalan lépést a segítő kezek felé.