Konyhai robotgéppel a mentális egészségért

Talán túlzónak találod a címet. Mit tehet egy konyhai robotgép a depresszió, a bipoláris zavar vagy a PTSD ellen? Természetesen naiv elképzelés az, hogy veszek a húgomnak egy Bosch MUM58M59 masinát és pár hónappal később a borderline személyiségzavarát elfújja az első hidegebb téli szél.

Csodák nincsenek. Különösen a mentális betegségek világában. Ezek olyan komplex állapotok, amelyek rendszeres pszichológiai és orvosi kezelést igényelnek. Ugyanakkor léteznek olyan apró lépések, amelyek a betegnek és környezetének egyaránt segíthetnek a jó irányba elmozdulni. Ilyen lehet például egy új hobbi. Amely megmozgatja a beteg fantáziáját. Először rövidebb, később már talán hosszabb időre is eltéríti a negatív gondolatokat. És sikerélményt okoz. Létezik nagyobb (és finomabb) sikerélmény, mint az első teljesen saját készítésű almás pite? No persze, létezik: az első saját készítésű mandulatorta valamelyik szerettünk születésnapjára.

Közismert és szakemberek által is visszaigazolt tény, hogy pozitív hatása van a művészetterápiának, a zeneterápiának vagy éppen a játékterápiának. Lehet a főzés – mint új elfoglaltság – része a gyógyulás folyamatának? Erre a kérdésre egy nagyon határozott „igen” a válasz. A massachusettsi Bridgewater Állami Egyetemen 2014-ben önálló kurzust indítottak pszichológia szakos hallgatók részére a „konyhaterápia” alkalmazásáról.

Az otthoni főzésnek számtalan dokumentált járulékos előnye is van a mentális jólét fokozásán kívül:

  • egészséges: amelyik ételt otthon készítjük el, jó eséllyel lényegesen egészségesebb, mint a sarki gyorsétterem kínálata,
  • közösségi élmény: főzzünk együtt. Kevés jobb mulatság van ezen a bolygón, mint amikor különböző generációk együtt alkotnak a konyhában,
  • növeli a kreativitást: egy idő után mindenki eljut arra a pontra, hogy már nincs szüksége a Planétás receptgyűjteményre, hanem önállóan kezd kísérletezni.

Meggyőztelek? Remek, akkor kezdjünk hozzá a megvalósításhoz. No de hogyan keltsem fel a 65 éves, fásult apám érdeklődését a főzés iránt, amikor az elmúlt 10 évben már jószerivel azt sem tudta, hogy merre van a konyha a lakásban? Nem egyszerű a feladat. De alkalmazzuk a jól bevált „csali” stratégiát. A csali lehet egy olyan eszköz, ami motiválja a beteget. Ez mindenkinél egyedi:

  • egy remek smoothie gép,
  • egy kiváló multifunkcionális hús- és zöldségkeverő,
  • vagy éppen a legjobb konyhai robotgép.

Gondoljuk tovább a fentieket, vegyük például a konyhai robotgép hatásait górcső alá. Születésnapra megérkezik a lakásba egy Tefal Masterchef Gourmet modell. Hagyjuk, hogy a beteg rakja össze a masinát. Elsőre nem biztos, hogy egyszerű lesz számára, talán még félúton el is veszti a motivációját a számtalan (9) feltét láttán. A kulcs az, hogy lehetőleg az első napokban vagy még inkább már az első este fogjuk hadra a gépet.

Persze először csak egyszerű ételt csináljunk közösen. (Az előző mondatban 2 fontos kifejezés is volt: egyszerű, közösen). Pl. egy csokis, sütőtökös kenyeret. Ennek elkészítése egyáltalán nem bonyolult és a végeredmény mennyei. Később is tegyük rendszeressé a közös bűvészkedést a konyhában. Az érintett hozzátartozónk válassza ki a receptek közül azt, ami motiválja és természetesen használjuk a konyhai robotgépet az elkészítéshez.

A végeredményt mindig értékeljük, természetesen a hibáival együtt. Fontos, hogy vigyünk át kóstolót a beteggel közösen a szomszédoknak, ismerősöknek is. És ha már ott vagyunk, beszélgessünk közösen egy jót. És beszéltessük beteg rokonunkat is. Mesélje el a receptet, meséljen a főzés folyamatáról. Egy idő után azt vesszük majd észre, hogy a beteg már önállóan is ténykedni kezd a konyhában.

Természetesen az élet sokszor másképpen működik, mint ahogyan azt előre elképzeljük. Lehetséges, hogy a legjobb konyhai robotgép sem mozdítja ki az apátiából rokonunkat. Ebben az esetben próbálkozzunk mással. Lényeg, hogy ne adjuk fel. És persze muszáj ismét leírnom: ez a cikk csak egyetlen aspektusát járja körbe egy összetett egészségügyi problémának. Mindenképpen fontos, hogy amennyiben ismerősünk mentális egészségi problémákkal küzd, akkor konzultáljunk szakemberrel, aki segít a helyes kezelési terv kidolgozásában, a megfelelő és rendszeres támogatás biztosításában.