Allergia tünetei: A hirhedt tüsszögés oka és kezelése

Az allergia tünetei sokfélék lehetnek. Megjelenhetnek a bőrön kiütés formájában, könnyezhet a szemünk, tüsszöghetünk, vagy okozhatnak légúti vagy gyomor panaszokat is.

Ezek nagyon kellemetlen tünetek, gyakran a tüsszögésről azt gondolják az emberek, hogy az illető meg van fázva, így kellemetlen lehet magyarázkodni, főleg ha nem tudjuk a tüsszögés okát.

A bőrön megjelenő kiütések pedig viszketést okoznak. Az allergia tünetei lehetnek annyira erősek, hogy megnehezítik a mindennapi életet.

Allergia tüneteinek oka

Vannak emberek, akik kutya vagy macska szőrre allergiásak, így az allergia tünetei elkerülhetőek, ha nincs háziállatunk.

A porallergiás emberek tünetei már nehezebben kezelhetőek, mert a házipor sajnos minden házban előfordul. Leginkább agy ágy porszívózásával és az ágynemű heti szintű mosásával lehet csökkenteni a tüneteket, mert ott található a legtöbb poratka.

Az ételallergia tünetei lehetnek gyengék vagy súlyosak is.  A mogyoró, alma, tej és paradicsom leggyakoribb ételallergiák. Súlyosabb esetben halált is okozhat, ezért ne tévesszük össze egy laktóz intoleranciával.

Nyáron gyakran megjelenő allergiás tünetet okoz a parlagfű. Méhcsípés allergia tünetei is sokfélék lehetnek. Legsúlyosabb esetben itt is halállal végződhet a reakció.

A gyógyszerallergia tüneteit leggyakrabban a műtétekhez használt fájdalomcsillapítók, antibiotikumok és érzéstelenítők válthatják ki, ezért ne lepődj meg, ha sokszor felteszik neked a kérdést, van-e bármilyen gyógyszerallergiád.

A penészgomba-allergia változatos módon jelenhet meg. A halál itt is bekövetkezhet.

Allergia tünetei kutyaszőrtől is megjelenhetnek

Allergia tüneteinek kezelése

A tünetek enyhítésére sokan szájon át szedhető gyógyszereket szednek, ezek közül legismertebbek az antihisztaminok. Vannak, akik hosszú távú megoldást választanak, de ezek a kezelések nagyon drágák és nem mindenki engedheti meg magának.

Az antihisztaminok az allergia miatt felszabaduló hisztamin hatását blokkolják. Ha nem blokkolnák a hisztamin mennyiséget, ami felszabadul, akkor értelemszerűen allergia tünetei jelennének meg.

Ezért az antihisztaminok meglehetősen jól működő gyógyszerek, de előfordul, hogy az allergén nagy koncentrációja miatt nem hat a gyógyszer.

De ne ijedjünk meg, ekkora gyógyszer cserével vagy immunterápiával kezelhetőek maradnak a tünetek.

A gyógyszerváltáshoz keresztallergia is vezethet.

Allergia tüneteinek kezelésére a Lordestin gyógyszer is hatásos lehet

Erősödő allergiás panaszok esetén keresztallergiáról beszélhetünk.