A homoktövis, amely őshonos növény, valószínűleg a jégkorszak idején költözött Közép-Ázsiából Közép-Európába. Feltételezhetően ez volt az elsők között, amely meghódította azokat a nagy, kavicsos területeket, melyeket a gleccserek maguk után hagytak. A homoktövis nagy fényigényű növény, nem viseli el az árnyékolást, így az újonnan kialakuló erdők fokozatosan kiszorították a belső területekről. Végül a tengerparti homokdűnéken, a durva homokos vagy kavicsos ártereken, valamint a folyóparti alpesi kavicsos területeken talált megfelelő élőhelyet. A homoktövis a legjelentősebb faja az olajfűzfélék (Elaeagnaceae) családjának.
16 izgalmas tény a homoktövisről:
- Dzsingisz kán hitt a kis bogyó gyógyító erejében: hódításai során csapatai mindig rendelkeztek homoktövis olajjal, amit az immunrendszer erősítésére, sebek és emésztési problémák kezelésére használtak.
- A homoktövis C-vitamin tartalma rendkívül magas: fajtától függően 200 és 900 mg között mozog 100 g gyümölcshúsban. Ezzel szemben a citrom vagy narancs C-vitamin tartalma csak körülbelül 50 mg/100 g. A homoktövisben összesen tíz különböző vitamint azonosítottak, beleértve az A, C és E vitaminokat is.
- Az ókori görögök homoktövis bogyókat etettek a lovaikkal, hogy javítsák azok állapotát és szőrük fényesebb legyen. Ebből származik a Hippophae rhamnoides tudományos neve, ami valami olyasmit jelent, mint „fénylő ló” (hippos – ló, phaes – ragyogó, fénylő), míg a Rhamnus szó tüskét jelent.
- A hollandok kevésbé hízelgő nevet adtak a homoktövisnek, ők „kaki bogyónak” nevezik. Ez a megnevezés azonban inkább a gyümölcs hashajtó hatására utal, nem rosszindulatú.
- Lenin is támogatta a homoktövist, ami egy 1920-ban kiadott rendeletből is megállapítható, amely a növény termesztését ösztönözte a Szovjetunióban. Novoszibirszk például „homoktövis várossá” vált.
- Az NDK-ban az 1960-as évek közepén alapították meg az első homoktövis-ültetvényeket. Az itt élők örültek, hogy visszanyúlhattak a Szovjetunió tapasztalataihoz, különösen mivel a homoktövis segíthetett pótolni a trópusi gyümölcsök hiányát.
- A nap és a homok nem csak a nyaralókat teszi boldoggá, hanem a homoktövist is, így nem meglepő, hogy gyakran nő a parton.
- Ha saját kertben szeretnél homoktövist ültetni, választhatod a „Friesdorfer Orange” fajtát. Ez alacsonyabb, mint a hagyományos fajták, és öntermő.
- A homoktövis nevében is benne van, hogy tüskés: betakarításkor érdemes megfelelő kesztyűt viselni.
- Mivel a bogyók szorosan tapadnak az ághoz, gyakran éles tüskék között, és könnyen fel is szakadhatnak, ajánlott az ágakat lefagyasztani betakarítás után. Így könnyebb lesz a bogyókat leszedni.
- A homoktövis kolin tartalma segít az emulgeálásban, azaz a zsírok és a koleszterin feloldásában, így azok nem rakódnak le a májban, az epehólyagban és az érfalakon.
- A vegetáriánusok és vegánok számára különösen érdekes lehet, hogy a homoktövislé B12-vitamint is tartalmaz, amely általában csak állati eredetű termékekben található.
- A homoktövismagból nyert olaj segít a száraz, irritált és viszkető bőr kezelésében, valamint az ínygyulladás hatékony orvoslásában.
- A zúzott bogyókból készült pép vérzéscsillapító és gyógyító hatású a sebekre.
- A homoktövis bogyók rekedtség ellen is hatásosak: forrázz le néhány bogyót, hagyd állni 5-10 percig, majd szűrd le és gargalizálj vele, ha már nem túl forró.
- Az ezoterikusok szerint a homoktövis rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozottá, jókedvűvé és elégedetté teszi az embert. A növény képes átadni a melegséget, erőt, kitartást, életkedvet és mértékletességet.
Homoktövis megjelenése és növekedése
A lombhullató homoktövis jellegzetesen oldalirányban terjeszkedik és általában rendszertelen koronát alakít ki. Magassága elérheti a négy-öt métert, szélessége pedig három-négy méter között mozog. Ez a terjedelmes növekedés miatt szükséges, hogy a kertben elegendő szabad hely álljon rendelkezésre, ahol más fák nem vetnek rá árnyékot.
Elhelyezkedés és talaj
A homoktövis sok fényt igényel, a talajnak pedig mélynek és nem túl savanyúnak kell lennie. A nehezen művelhető agyagos talajokat bőséges homok hozzáadásával kell lazítani, mivel a homoktövis nem képes jól fejlődni a levegőt szegényen tartalmazó talajokban. Különösen a tengerparti területeken a homoktövis kiválóan alkalmazkodik a szeles és sós környezethez. Szimbiózisban él a sugárgombákkal, amelyek nitrogénnel látják el, lehetővé téve számára, hogy a tápanyagban szegény homokos talajokon is megéljen.
Homoktövis: Ültetés és gondozás
A gyógynövény kétlaki növény, ami azt jelenti, hogy a gyümölcsök csak a nőstény egyedeken alakulnak ki. Egy hím egyed képes akár 2-5 nőstényt is beporozni. Mivel a virágok beporzása a szél által történik, ezért a hím növényeket úgy kell elhelyezni a nőstényekhez képest, hogy figyelembe vegyük a domináns szélirányt.
A bokrokat nem szükséges öntözni vagy trágyázni, mivel jól tűrik a szárazságot, és a sugárgombákkal való szimbiózis révén képesek kielégíteni saját nitrogénigényüket. Más tápanyagokat kétévente lehet hozzáadni, például komposzt formájában.
Táplálkozás és Homoktövis Ital
A gyógynövény bogyók pikáns, savanykás ízük mellett gazdag tápanyagforrások, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, flavonoidokkal és karotinoidokkal. Már napi 12 bogyó fogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünket. Emellett a homoktövis minden B-vitamint tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a szervezet számos működéséhez.
A második világháború alatt és utáni időkben a homoktövis kulcsszerepet játszott a C-vitamin ellátásban. Gazdag, koncentrált tápanyagtartalma miatt természetes táplálékkiegészítőként is funkcionál.
Rudolf Steiner antropozófiai nézetei szerint a homoktövis a szél és nap által energizált növények közé tartozik, amelyek képesek a fény energiáit magukba szívni. A növény a magjaiban és rostjaiban tárolja az értékes olajat, hasonlóan az olívabogyóhoz.
A bogyókban található számos aktív szerves vegyület hozzájárul az egészséghez és energiaszint növeléséhez.
A homoktövis fogyasztható önmagában is, ha kedveljük a savanykás ízeket, de kiválóan illeszkedik müzlikbe, turmixokba, desszertekbe, süteményekbe, mézbe és gyümölcslevekbe. Zöldségekkel, tofuban és húsételekben is remekül használható.
A téli időszakra való felkészülés során a homoktövis bogyók fagyasztása az egyik legjobb megoldás, hiszen így a vitaminok nagy része megőrződik.