Mikor kell lelki segítség egy serdülőnek?

Vikár György, a neves pszichiáter azokra a gyanújelekre hívja fel figyelmünket a serdülőkori problémákról szóló könyvében, amelyek arra utalhatnak, hogy a fejlődéssel járó krízisek a serdülő számára túlzottan megterhelők, a lélek megbetegedéséhez vezethetnek.
• A felnőtt léttől való félelmet jelzi, ha a serdülő ragaszkodik a gyermekkori magatartásmódokhoz, egyáltalán nem hajlandó elindulni a felnőtté váláshoz vezető úton.
• Ugyancsak a felnőtté válástól való félelemre utalhat a túl felnőttes, merev viselkedés is: valójában a gyermek az ellazulástól, a kontroll elvesztésétől tartva ragaszkodik a túlzottan szigorú viselkedéshez.
• A serdülő kerüli a felnőtté válást előmozdító helyzeteket a társas, baráti kapcsolataiban is, visszahúzódik kortársaitól, fiatalabb gyerekek társaságát keresi, kerüli a kapcsolatot az ellenkező neműekkel.
• Nem tud lazítani a szülőkhöz fűződő érzelmi köteléken. Természetesen fontos, hogy a serdülő és szülei között a szoros érzelmi kapcsolat fennmaradjon, ugyanakkor a fejlődésben való elakadásra utalhat, ha a szülők közelsége által nyújtott biztonságérzethez a serdülő görcsösen ragaszkodik.
• Az életében zajló fontos eseményekkel kapcsolatban nem képes megfelelő érzelmeket átélni, a siker nem boldogítja, a kudarc nem sújtja le, a számára érzelmileg fontos személy elvesztésére nem reagál bánattal, fájdalommal.
• A környezetében lévő emberek szándékait, érzéseit nem bírja reálisan megítélni, félelmeit, szorongásait a környezetére vetíti.
• Problematikus a jövőhöz való viszonyulása, képességeit, lehetőségeit nem tudja helyesen megítélni, vagy bénító félelem tölti el a jövőjével kapcsolatban, amelyek mindennapi életvitelében is megakadályozzák.
• Úgy érzi, hogy cselekedeteit elsősorban nem maga határozza meg, hanem olyasvalami, ami az akaratától független. Jóllehet a felsorolt kritériumok egyike-másika az egészségesen fejlődő serdülő esetében is jelentkezhet, erőteljes vagy halmozott előfordulásuk mindenképpen arra figyelmeztet, hogy a serdülő bajban van, segítségre lenne szüksége.

Szakirodalom: Vikár György: Az ifjúság válsága

Üdvözöllek a Pszichofitt kuckó oldalán