Egyéni konzultáció és tanácsadás

A tanácsadás 1-3 alkalmat jelent, ami egy probléma feltáró interjúval indul és klasszikus értelemben egy adott helyzet, probléma megoldására direkt javaslatok, megoldási módok adásával végződik.
A konzultáció hosszabb, 8-10 alkalomból álló folyamatos „beszélgetés”, ami szintén állapotfelméréssel kezdődik, majd ezt közös célkitűzés és szerződéskötés követi. A továbbiakban a kitűzött cél elérése érdekében tett lépések meghatározása, megtervezése, és után követése történik. Ez egy olyan közös munka, amiben a segítő és segítséget kérő közös erővel dolgoznak a felépülésen, szükség esetén egyéb szakemberek vagy intézmények bevonásával. A konzultáció mindig az egyéni igényekhez és az adott pszichés állapothoz igazodik.
Amikor valaki egy jól körülhatárolható, konkrét  problémával áll szemben ( pl. nem bír kamaszodó gyerekével, párkapcsolata rosszul működik,válást fontolgat stb.) gyakran érzi, hogy minden figyelmét leköti az adott helyzet, de a megoldást nem találja. Az ilyen érzelmileg felkavaró helyzetben gyakori a problémamegoldás elakadása, a tisztánlátás hiánya. Ilyen esetben segít a tanácsadás, konzultáció abban, hogy a kliens egy általa nem ismert nézőpontból is megvizsgálhassa saját problémáját. Ez segít megérteni a kialakult nehéz helyzetet, tisztázni a szükséges változásokat, célokat, megtalálni a megoldást.

Üdvözöllek a Pszichofitt kuckó oldalán