Hogyan hat a stressz az immunrendszerre?

A
pszichoszomatika
egyik alapelve, hogy amennyiben a testi (szomatikus) betegségek képesek pszichés problémákat kiváltani, úgy ez visszafelé is igaz: tehát a betegségek is visszavezethetők lelki okokra.
A lelki problémák az immunrendszert számos ponton gyengíthetik, elnyomhatják. A gyászra, elhagyatottságra, veszteség-élményre jelentkező depressziótól szenvedő betegek esetében tartós csökkenést észleltek a T-sejtes (T lymphocyták; speciális, az immunválaszban szerepet játszó fehérvérsejtek) válaszreakció tekintetében. A depressziós betegek ellenálló képessége romlik, ez a gombás fertőzések, az influenza, a torok- és mandulagyulladások gyakoribbá válásában is megnyilvánulhat. A T-sejtek szerepe fontos az immunválaszban: ha stressz, pszichés megterhelés nyomán arányuk lecsökken, akkor fekélyek, gyulladások, fertőzések alakulhatnak ki. A tartósan fennálló családi konfliktusok is gyengítik az immunaktivitást: növelik a felső légúti fertőzések gyakoriságát. 94 családot megvizsgálva a kutatók úgy találták, hogy a stressztől gyakrabban szenvedő csoportban a nátha előfordulási aránya nagyobb volt.
Egy másik tanulmány szerint a rendezetlen, illetve rigid (merev) családok stresszterhes légkörében az influenza iránti fogékonyság magasabb, mint a kiegyensúlyozott, harmonikus családokban élők esetében. Ha pedig mar a felső légúti hurutoknál tartunk: az e tekintetben végzett felmérések arra utalnak, hogy az alacsonyabb énerővel rendelkező vizsgálati alanyoknál a felépülés elhúzódóbb, míg a meg nem felelés, a szociális elszigetelődés e betegségek gyakoribbá válásához vezet.
Glaser első nagyobb kutatása során azt vizsgálta, hogyan hat az egyetemi tanulmányok okozta stressz és szorongás arra, ahogyan az ember szervezete a hepatitisz-B vakcinára reagál.
Negyvennyolc orvostanhallgatót oltottak be a vakcinával, három menetben, mindig egy-egy háromnapos vizsgafolyamat harmadik napján. A beoltottak közül tizenkettőnél már az első injekció után kiváltódott az immunválasz: ezek a diákok szorongtak a legkevésbé a vizsga miatt. Minél kevésbé szorongtak a diákok, s minél nagyobb társas támogatásról számoltak be, annál gyorsabban reagált antitestekkel az immunrendszerük. A cukorbetegség, és idős kor és más, az immunrendszer befolyásoló tényezők köztudottan hatással vannak a sebek gyógyulására. Glaser és munkatársai egy másik kutatásban a pszichológiai stressz és a seb hegesedés összefüggéseit vizsgálták. Mind állatoknál, mind embereknél azt találták, hogy a stressz jelentős mértékben megnehezíti a sebek gyógyulását.

Forrás: Farkas, M.; InforMed Hirek 2003;1 InforMed
Forrás: Farkas, M.; InforMed Hirek 2003;1 InforMed


Üdvözöllek a Pszichofitt kuckó oldalán